Brunello z rocznika 2010 to wielkie wino

piątek, 28 października 2016

Brunello z rocznika 2010 to wielkie wino
Wyslany przez Mikolaj (28/10/2016)

Miłośników toskańskich win ucieszy fakt, że kolejne roczniki słynnego Brunello robią świetne wrażenie na całym świecie.

Toskańskie czerwone wina Chianti czy Brunello oparte na szczepie sangiovese są powszechnie znane i cenione, a wiele osób wybiera Toskanię głównie po to, by odwiedzić winnice, porozmawiać z winiarzami, spróbować win na miejscu i zrobić zakupy. 

Brunello jest jednym z najdroższych toskańskich win. Rocznik 2010 po wejściu na rynek zrobił wielkie wrażenie na krytykach winiarskich, uzyskując nawet noty 100 na 100.


Znana amerykańska autorka, James Suckling napisała:

„Rocznik 2010 jest nowym punktem odniesienia dla wielkich toskańskich win, ma cudowną intensywność, strukturę i energię. Czuję głębię owocu, pełen smak, nawet nuty mineralne”

Jeden z najznamienitszych lokalnych producentów oświadczył, że rocznik 2010 jest jego osiągnięciem życia. Suckling napisała jeszcze:

„Spróbowałam blisko 200 różnych Brunello i trudno było mi znaleźć choć jedno, które nie byłoby doskonałej jakości. Dobry rok to jedno, drugie to niezwykłe umiejętności tutejszych winiarzy”.

Podczas kolejnego wyjazdu do Toskanii wybierz się do Montalcino i przekonaj się o wyjątkowości tutejszych win. Trzeba się spieszyć, bo przy tak dobrym odbiorze butelki rocznika 2010 rozchodzą się w błyskawicznym tempie. Pamiętaj jednak, że pełnię smaku i zapachu osiągną po kilku albo i kilkunastu latach leżakowania. Pytanie, kto ma tyle cierpliwości!


Oto kilka interesujących faktów o winie Brunello:
·         W nazwie ma miejscowość, w okolicach której powstaje – Montalcino
·         Powinno leżakować od kilku do kilkunastu lat, a po otwarciu powinno „pooddychać” w karafce przez kilka godzin
·         Powinno być serwowane w temperaturze pokojowej, około 18 stopni
·         Musi pochodzić z winogron szczepu sangiovese, nawet wina, które nie są określane jako reserva muszą przez minimum 2 lata leżakować w dębowej beczce
·         Typowe nuty dla Brunello to wiśnia, porzeczka, jeżyna, skóra i czekolada
·         Wino jest pełne, bogate, ciepłe i pełne harmonii
·         Pierwszym rocznikiem wian Brunello był 1863, stworzył je Ferruccio Biondi-Santi
·         Brunello powinno być serwowane w dużych balonowatych kieliszkach z cienkiego szkła, zapewniających utrzymanie aromatu wewnątrz

Brak komentarzy:

Kontakt

Dlaczego To Toskania?

  1. 1) Ponad 750 domów w Toskanii
  2. 2) Gwarancja najlepszej ceny!
  3. 3) Pełna ochrona danych
  4. 4) Sami sprawdzamy i opisujemy każdy dom
  5. 5) Dobrze znamy Toskanię

odwiedzić witrynę internetową

Podziel się