Dziesięć wartych uwagi ciekawostek o oliwie

piątek, 25 marca 2016

Dziesięć wartych uwagi ciekawostek o oliwie


Wyslany przez Ruth (25/03/2016)

Poza światowej klasy winem, Toskania słynie z wysokiej jakości oliwy z oliwek i jest uważana za klasyczny region produkcji oliwy we Włoszech. Można tu kupić oliwę należącą do najlepszej w całym kraju. Od momentu wjazdu na teren regionu, wszędzie napotyka się rozciągające się wzdłuż drogi ładne gaje oliwne.


Chleb i oliwa z oliwek to główne składniki toskańskiej diety. Oliwy używa się nie tylko do sałatek i do gotowania, ale także do produkcji kosmetyków i mydeł. Podczas wyjazdu do Toskanii koniecznie trzeba spróbować tutejszej oliwy z oliwy, a także maczanego w niej chleba. Poniżej podajemy kilka ciekawych, użytecznych faktów o oliwie, zebranych specjalnie dla jej miłośników.

1 - Tak jak w przypadku marek win, oliwom z oliwek przyznawane sa rózne etykiety, czy tez oceny jakosci, w zaleznosci od ich smaku, metody produkcji, pochodzenia czy skladu chemicznego. 
2 - Oliwki z oliwy sa klasyfikowane wedlug smaku podczas testów z zaslonietymi oczami, które przeprowadzane sa przez zespól profesjonalnych degustatorów.
3 - Zakup oliwy z oliwek z pierwszego tloczenia oznacza, iz zostala ona wyprodukowana bez uzycia srodków chemicznych, zawiera nie wiecej niz 0,8% kwasowosci i uwaza sie, iz ma ona lepszej jakosci smak. Oliwa z oliwek z pierwszego tloczenia jest wytwarzana jedynie manualnie, jej kwasowosc jest nizsza niz 2%, a smak doskonaly.
4 - Badania wskazuja, ze spozywanie okolo dwóch lyzeczek stolowych oliwy z oliwek (z pierwszego tloczenia) moze poprawic regulacje poziomu cholesterolu, zmniejsza ryzyko choroby niedokrwiennej serca i wykazuje nawet zwiazek z profilaktyka nowotworowa. To dlatego, iz oliwa zawiera mnóstwo przeciwutleniaczy i ma wysoka zawartosc jednonienasyconych kwasów tluszczowych.
5 - Oliwa z oliwek jest jedynym olejem roslinnym, który moze byc spozywany ze swiezo wycisnietych owoców, bez zastosowania substancji rozpuszczajacych.

6 - Niektóre z najlepszych na swiecie oliw z oliwek pochodza z rejonu Chianti w Toskanii, gdzie oliwy butelkowe, pochodzace od jednego producenta sa najdrozsze i najbardziej pozadane. Aby osobiscie doswiadczyc produkcji, mozna zatrzymac sie w domu wakacyjnym w Toskanii, w którym ten rodzaj oliwy produkowany jest z drzew oliwnych, znajdujacych sie na terenach posiadlosci.
7 -Zbiór oliwek musi odbywac sie w idealnym czasie po to, aby poziom kwasowosci byl odpowiedni na tyle, aby oliwa mogla byc sklasyfikowana jako pochodzaca z pierwszego tloczenia.
8 - Tloczenie na zimno oliwy z oliwek oznacza, iz miazsz z oliwek utworzony podczas procesu produkcyjnego, wycisniety jest w temperaturze ponizej 27 stopni, co zapewnia minimalna utrate smaku. Oliwa produkowana w ten sposób jest lepszej jakosci anizeli ta, której produkcja nie odbywala sie na zimno.
9 - Swiatlo, cieplo czy doplyw powietrza obniza jakosc oliwy z oliwek, dlatego najlepiej jest przechowywac ja w szczelnie zamknietej, przyciemnionej, szklanej butli w chlodnym miejscu.
10 - W przeciwienstwie do wina, smak oliwy z oliwek nie polepsza sie z uplywem czasu. Dobrej jakosci oliwa z oliwek powinna byc zuzyta w ciagu roku. Nizszej klasy oleje natomiast maja kilkumiesieczna zywotnosc.
Czytaj więcej

Rowerem po Chianti

piątek, 18 marca 2016

Rowerem po Chianti

Wyslany przez Sonia (18/03/2016)

Toskania, a w szczególnosci region Chianti, to fantastyczne miejsce na podróze rowerowe. Region ten jest pelen dróg twardych jak i gruntowych, sciezek oraz ukrytych tras, które dostarczaja rowerzystom wspanialych mozliwosci na odkrywanie Chianti i bogactw tego regionu, takich jak spektakularne widoki czy ukryte zamki i posiadlosci otoczone winnicami, gajami oliwnymi i pieknymi lasami.
Jest piec glównych mozliwosci na odkrywanie Chianti na rowerze, sa to: rowerem górskim, hybrydowym, retro oraz elektrycznym lub na skuterze. Idealna baza do rozpoczecia odkrywania serca Chianti na rowerze jest miasto Lecchi in Chianti.

Rowery szosowe
Fantastycznym sposobem na zwiedzanie okolic jest jazda rowerem po twardych drogach Chianti, które mijajac winnice i zamki prowadza rowerzystów z jednego kamiennego miasta na wzgórzu do nastepnego. Jednak radzimy, aby byc ostroznym, gdyz niektóre drogi moga byc waskie i wietrzne.
Pelna gama rowerów dostepna jest w wielu wypozyczalniach w calym regionie Chianti i okolicach. Wiekszosc z nich dostarczy rower do Waszej willi. InGamba to firma z siedziba w Lecchi in Chianti, która oferuje profesjonalne rowery szosowe i ich serwis, ich strona internetowa to http://ingamba.pro/

Rowery górskie
W rejonie Chianti jest wiele sciezek, od stosunkowo prostych do tych na poziomie zaawansowanym, idealnych dla rowerów górskich. Wyruszajac z Lecchi znajdziecie duzy wybór tras, chociaz nie za wiele dla poczatkujacych ze wzgledu na pagórkowaty krajobraz typowy dla Chianti. Bedac w Lecchi porozmawiajcie z wlascicielem baro-kawiarni, Paolo, który jest lokalnym kolarzem górskim i moze Wam udzielic kilku wskazówek.
Rowery górskie mozna z latwoscia wynajac z okolicznych wypozyczalni, które maja swa siedzibe w Chianti i okolicach, dostarcza one rower do Waszej willi. Gaudenzi przy Centro Bici Valdarno (Tel: +39 055 980805) wynajmuje rowery w cenie 20 Euro za dzien, jednakze oni mówia tylko po wlosku.

Rowery hybrydowe
Jest to idealny wybór jesli chcecie jezdzic na trasach utwardzonych i nieutwardzonych. Jest wiele dróg gruntowych tak zwanych „bialych” do odkrycia w rejonie Chianti, które prowadza rowerzystów z jednej slicznej wioski na uboczu do drugiej.
Rowery te sa dostepne w wiekszosci wypozyczalni, lokalna znajduje sie w Gaiole in Chianti i jest to Tuscany scooter rental, a to ich strona www.to-toskania.pl/przewodnik-turystyczny/atrakcje/sport-i-aktywnosc/rowerem-po-chianti/

Rowery retro
Co roku w rejonie Chianti odbywa sie slynna impreza Eroica, jest to rowerowy rajd retro. Tutaj znajdziecie informacje o tym wydarzeniu. Dzieki tej imprezie cala trasa jest na stale przystosowana dla rowerzystów, aby mogli z niej korzystac caly rok i dlatego wiele wypozyczalni oferuje wynajem rowerów retro. Jedna z nich jest Gippo bike, która wynajmuje i dostarcza rowery, to ich strona: www.white-roads.com/

Rower elektryczny / wynajem skuterów
Dla tych mniej wysportowanych, ale chcacych zwiedzac region na dwóch kólkach jest to najlepszy sposób aby rozkoszowac sie tym co Chianti moze zaoferowac najlepszego.
Rower elektryczny mozna wynajac z dostawa od DF bike w Sienie, a ich strona internetowa to www.dfbike.it/bike-rental/
Skutery mozna wynajac od Tuscany scooter rental, znajduja sie w Gaiole in Chianti. Ich strona internetowa to: www.to-toskania.pl/przewodnik-turystyczny/atrakcje/sport-i-aktywnosc/vespa-po-toskanii/

Czytaj więcej

300-lecie utworzenia regionu winiarskiego Chianti

piątek, 11 marca 2016



Wyslany przez Mikolaj (11/03/2016)

Jeśli potrzebujecie dodatkowej zachęty, aby odwiedzić w tym roku Toskanię, to okazją jest hucznie obchodzone 300-lecie utworzenia regionu winiarskiego Chianti. Odbędzie się kilkadziesiąt specjalnych imprez, a te, które na stałe goszczą w kalendarzu, uzyskają dodatkową oprawę.
Historia
300 lat temu, w 1716 r., Wielki Książe Kosma III Medyceusz wyznaczył granice położonych pomiędzy Florencją a Siena regionów winiarskich Chianti, Pomino, Carmignano i Vald'Arno di Sopra. Powołał również organizację, której zadaniem było kontrolowanie jakości produkowanego wina oraz przeciwdziałanie licznym już wtedy oszustwom i fałszerstwom.
W archiwach zamku Brolio znajdują się dwa dokumenty z których wynika, że Toskania była pierwszym regionem w Europie, gdzie powstały apelacje pochodzenia geograficznego z precyzyjnymi regulacjami dotyczącymi produkcji, sprzedaży i obrotu winem. Na stronie internetowej Castello di Brolio opisano, że pierwszym dokumentem, datowanym na 7 lipca 1716 r. był edykt Wielkiego Księcia Toskanii tworzący konsorcja winiarskie. Data ta jest uwidoczniona na aktualnym logo Consortium Vino Chianti Classico. Drugi dokument, datowany na 25 września 1716, powoływał do życia takie konsorcja dla każdego z czterech wyżej wymienionych regionów i w szczegółowy sposób określał standardy sprzedaży win, wprowadzając rejestr winnic i wybranych parcel, nadzór nad produkcją, limity sprzedaży, procedury przeciwdziałające fałszowaniu wina.
W 1872 roku baron Bettino Ricasoli, właściciel zamku Brolio, drugi premier właśnie co zjednoczonych Włoch, określił, że wino Chianti powinno być tworzone jako mieszanka typowych lokalnych szczepów winogron – sangiovese, canaiolo i malvasia. Od tego czasu przez dziesiątki lat typowe chianti powstawało właśnie z tych odmian winogron.
W 1924 roku, w związku z koniecznością określenia na nowo granic poszczególnych obszarów produkcji, w celu ochrony wina chianti i miejsca jego powstawania, utworzono konsorcjum Chianti, które jako swój symbol wykorzystało czarnego koguta, dawny emblemat Ligi Chianti, który został uwieczniony na fresku Giorgio Vasariego na sklepieniu w Salone  dei Cinquecento we Florenckim Palazzo Vecchio. Niedługo później, w 1932 r. dodano przyrostek Classico, aby odróżnić dawny region winiarski od rozszerzonego, zwanego jedynie Chianti. W 1984 r. region Chianti uzyskał najwyższą włoską klasyfikację win DOCG (Denominazione d’Origine Controllata e Garantita). W 1996 r. Chianti Classico stało się odrębnym regionem o statusie DOCG, a od 2010 r. obie apelacje – Chianti i Chianti Classico zostały ostatecznie rozdzielone. W 2013 r. członkowie Consorzio zgodzili się na dokonanie zmian w zakresie dopuszczalnych sposobów powstawania wina, powstała także dodatkowa, najwyższa klasyfikacja nazywana „gran selezione” dla najlepszych win w najlepszych rocznikach. Kategoria win Chianti Classico Riserva się zdewaluowała, gdyż wystarczyła decyzja winiarza, aby wino leżakowało dłużej w beczce i już mogło ono uzyskać ten status i być drożej sprzedawane. Z tego względu największe nazwiska regionu - Giovanni Manetti z Fontodi, Marco Pallanti z Castello di Ama rodzina Mazzei z Fonterutoli optowały za stworzeniem nowej kategorii. Decyzję tę ogłoszono z wielką pompą w lutym 2014 r. we wspomnianej wyżej Salone dei Cinquecento we florenckim Palazzo Vecchio.

WYDARZENIA
Przez cały rok odbywać się będą różne festiwale. Polecamy 4 i 5 czerwca wybrać się do Raddy in Chianti na "Radda nel bicchiere". Zamysł tej imprezy jest prosty: kupujemy okolicznościowy kieliszek, po czym odwiedzamy ponad 20 straganów miejscowych producentów wina, którzy zachęcają do kosztowania swoich produktów. W dniach od 8 do 11 września przychodzi kolej na festiwal winiarski w Greve. Tutaj również kupuje się kieliszek, po czym degustuje do 8 miejscowych win. Od 15 do 18 września festiwal winiarski odbywa się na rynku w miasteczku Panzano. Goście mogą degustować różne wina, rozmawiać z ich producentami i rozkoszować się wspaniałą atmosferą, słuchając rozpływającej się w ciepłym letnim powietrzu muzyki jazzowej.
Osoby, które równie mocno jak wino kochają rowery, powinny przyjechać do Chianti 15 maja na 99-tą edycję wyścigu Giro d'Italia, którego trasa przebiega wśród tutejszych malowniczych winnic.

Poniżej przedstawiamy pełną listę wydarzeń zaplanowanych na okres od kwietnia do października. Niektóre są imprezami cyklicznymi, ale z okazji rocznicy uzyskają szczególną oprawę.

Festiwale i degustacje organizowane przez Consorzio del Chanti Classico:
23 – 24 kwietnia, Greve in Chianti, Ruffoli Wine Festival, Ruffoli
14 – 15 maja, Castellina in Chianti, Pentecoste a Castellina
2 – 5 czerwca, Greve in Chianti, Profumi di Lamole
4 – 5 czerwca, Radda in Chianti, Radda nel Bicchiere
7 lipca, Barberino Val d'Elsa, Notte Rosa
10 sierpnia, Castellina in Chianti, Calici di Stelle
12 sierpnia, Castelnuovo Berardenga, Calici di Stelle
8 – 11 września, Greve in Chianti, Expo del Chianti Classico
16 – 18 września, Greve in Chianti (Panzano), Vino al Vino, Panzano
24 – 25 września, Greve in Chianti (Montefioralle), Montefioralle Divino
Główne obchody upamiętniające dzień, kiedy Wielki Książe Kosma III Medyceusz utworzył region Chianti zaplanowane są na 24 września 2016 r. Uroczyste spotkanie odbędzie się we Florencji, w Salone dei Cinquecento, a po nim uczestnicy wybiorą się na koncert w Nuovo Teatro dell'Opera.

Imprezy winiarskie i gastronomiczne:
16 – 17 kwietnia, Barberino Val d’Elsa, Street food festival
Czerwiec, San Casciano Val di Pesa, Street food festival
Czerwiec, San Casciano Val di Pesa i Mercatale, festiwal poświęcony stekowi Fiorentina

Festiwale muzyczne i koncerty:
Czerwiec, Radda in Chianti, Medieval Festival in Radda,
Czerwiec – sierpień, Radda in Chianti, Pipe Organ Music Festival,
Lipiec, Castelnuovo Berardenga, Blues Festival

Sport:
15 maja, Giro d'Italia, trasa z Radda do Greve in Chianti
5 czerwca, Maratona del Chianti, San Casciano Val di Pesa
18 września, wyścig rowerowy Gran Fondo del Gallo Nero, Radda in Chianti
2 października, L'Eroica, Gaiole in Chianti
15 – 16 października, Ecomaratona del Chianti, Castelnuovo Berardenga

Więcej informacji:


Czytaj więcej

Na czym polega wyjątkowość toskańskich win?

piątek, 4 marca 2016

Na czym polega wyjątkowość toskańskich win?


Wyslany przez  Dympna (04/03/2016)

Gdy myślisz o Toskanii, pierwszą rzeczą która nasuwa ci się na myśl, są wina. Toskania jest najbardziej znanym we Włoszech regionem produkcji wina. Winnice są dominującymi elementem w pejzażu Toskanii.

Lecz co czyni toskańskie wina tak doskonałymi? Dlaczego Toskania utrzymuje pierwszorzędną reputację w produkcji najwyższej klasy win? Istnieje wiele powodów dlaczego ta część Włoch znana jest jako światowej sławy winny region.

Klimat i gleba są optymalne
Ciepły, śródziemnomorski  klimat przyczynia się do sukcesu produkcji win w Toskanii. Pofałdowane wzgórza pokryte niekończącymi się winnicami są idealnym miejscem dla dojrzewających winogron, w szczególności odmiany Sangiovese.

Źródło sukcesu toskańskich win doskonałe opisuje włoski ekspert Giacomo Tachis: „Tu jest światło, słońce. Rozpromienione światło słoneczne i dobra gleba są duszą wina. Lecz także tradycja obszarów wiejskich i pamięć ludzka są podstawami bardzo ważnej, toskańskiej kultury wina”.


Należy spełniać reguły produkcji wina
We Włoszech obowiązuje system kwalifikacji win, określający miejsce, gdzie uprawie się winogrona, sposób ich uprawy, dozwolone techniki produkcji wina, okres leżakowania etc. Na etykietkach można znaleźć następujące oznaczenia:
- Denominazione di origine controllata e garantita (DOCG), wina o najwyższej jakości z dokładnie określonego obszaru, wytwarzana z określonych szczepów
- Denominazione di origine controllata (DOC), wina bardzo dobrej jakości, ale przy ich produkcji obowiązują mniejsze restrykcje
- Indicazione geografica tipica (IGT), wina regionalne, często bez ograniczeń co do wykorzystywanych szczepów.
Paradoksalnie, często to te oznaczone IGT są winami wybitnymi, poszukiwanymi i osiągającymi wysokie ceny. Są tworzone przez odważnych, twórczych winiarzy, którzy nie chcą być związani ścisłymi regułami obowiązującymi w danej apelacji. Przykładem tego typu win są słynne supertoskany, pochodzące z Bolgheri, nadmorskiego obszaru Toskanii, gdzie od kilkudziesięciu lat wykorzystuje się międzynarodowe, głownie francuskie szczepy winogron zamiast typowych toskańskich jak sangiovese, canaiolo czy malvasia.
Winiarzom z regionu Chianti przyświecała za to inna idea – w sposób precyzyjny określili, jakie szczepy mogą być używane, jak długo wino musi być starzone i w których gminach może powstawać, aby mogło uzyskać charakterystyczną banderolę Galo Nero – czarnego koguta, nadawany przez konsorcjum o tej samej nazwie.

Toskańskie wina mają długą historię.
Toskańskie wina mają historię sięgającą V wieku przed narodzinami Chrystusa i od setek lat towarzyszą ludziom tutaj mieszkającym, są źródłem ich utrzymania. W 2016 roku przypada 300. rocznica określenia przez Kosmę III Medyceusza, księcia Wielkiego Księstwa Toskanii, obszaru, gdzie powstają wina o nazwie Chianti. Z tej okazji przez cały rok będzie się odbywało mnóstwo imprez i degustacji, a w maju specjalnym odcinkiem pośród winnic Chianti przejedzie wyścig Giro d ‘Italia.


Jakość ponad ilość
W Toskanii stawia się jakość wina ponad ilością. Konsorcja oraz sami winiarze stawiają sobie wysoko poprzeczkę, określając maksymalną liczbę kilogramów owoców z jednego hektara i litrów wina z tony owoców. W gorszych rocznikach nie produkuje się wina określonego jako riserva.

W Toskanii produkuje się wina białe, deserowe, nawet musujące, ale to czerwone, głównie z obszaru Chianti, przyniosły regionowi światową sławę. Większość win czerwonych w regionie jest produkowana z winogron szczepu Sangiovese, dobrze rozwijającego się w pełnym słońcu na zboczach winnic. Chianti jest zdecydowanie najbardziej znanym winem Toskanii, prawie połowa win z regionu pochodzi z Chianti.

Piękno miejsca
O tym nie można zapominać – wina te powstają w jednym z piękniejszych miejsc na świecie i degustowanie ich na miejscu, w ich naturalnym miejscu sprawia dodatkową przyjemność. Ale nawet po powrocie do domu miło jest przy kieliszku wina powspominać te niezwykłe krajobrazy.


Czytaj więcej
Kontakt

Dlaczego To Toskania?

  1. 1) Ponad 750 domów w Toskanii
  2. 2) Gwarancja najlepszej ceny!
  3. 3) Pełna ochrona danych
  4. 4) Sami sprawdzamy i opisujemy każdy dom
  5. 5) Dobrze znamy Toskanię

odwiedzić witrynę internetową

Podziel się