Brunello z rocznika 2010 to wielkie wino

piątek, 28 października 2016

Brunello z rocznika 2010 to wielkie wino
Wyslany przez Mikolaj (28/10/2016)

Miłośników toskańskich win ucieszy fakt, że kolejne roczniki słynnego Brunello robią świetne wrażenie na całym świecie.

Toskańskie czerwone wina Chianti czy Brunello oparte na szczepie sangiovese są powszechnie znane i cenione, a wiele osób wybiera Toskanię głównie po to, by odwiedzić winnice, porozmawiać z winiarzami, spróbować win na miejscu i zrobić zakupy. 

Brunello jest jednym z najdroższych toskańskich win. Rocznik 2010 po wejściu na rynek zrobił wielkie wrażenie na krytykach winiarskich, uzyskując nawet noty 100 na 100.


Znana amerykańska autorka, James Suckling napisała:

„Rocznik 2010 jest nowym punktem odniesienia dla wielkich toskańskich win, ma cudowną intensywność, strukturę i energię. Czuję głębię owocu, pełen smak, nawet nuty mineralne”

Jeden z najznamienitszych lokalnych producentów oświadczył, że rocznik 2010 jest jego osiągnięciem życia. Suckling napisała jeszcze:

„Spróbowałam blisko 200 różnych Brunello i trudno było mi znaleźć choć jedno, które nie byłoby doskonałej jakości. Dobry rok to jedno, drugie to niezwykłe umiejętności tutejszych winiarzy”.

Podczas kolejnego wyjazdu do Toskanii wybierz się do Montalcino i przekonaj się o wyjątkowości tutejszych win. Trzeba się spieszyć, bo przy tak dobrym odbiorze butelki rocznika 2010 rozchodzą się w błyskawicznym tempie. Pamiętaj jednak, że pełnię smaku i zapachu osiągną po kilku albo i kilkunastu latach leżakowania. Pytanie, kto ma tyle cierpliwości!


Oto kilka interesujących faktów o winie Brunello:
·         W nazwie ma miejscowość, w okolicach której powstaje – Montalcino
·         Powinno leżakować od kilku do kilkunastu lat, a po otwarciu powinno „pooddychać” w karafce przez kilka godzin
·         Powinno być serwowane w temperaturze pokojowej, około 18 stopni
·         Musi pochodzić z winogron szczepu sangiovese, nawet wina, które nie są określane jako reserva muszą przez minimum 2 lata leżakować w dębowej beczce
·         Typowe nuty dla Brunello to wiśnia, porzeczka, jeżyna, skóra i czekolada
·         Wino jest pełne, bogate, ciepłe i pełne harmonii
·         Pierwszym rocznikiem wian Brunello był 1863, stworzył je Ferruccio Biondi-Santi
·         Brunello powinno być serwowane w dużych balonowatych kieliszkach z cienkiego szkła, zapewniających utrzymanie aromatu wewnątrz

Czytaj więcej

7 ciekawych faktów o Toskanii

piątek, 21 października 2016

7 ciekawych faktów o Toskanii


Wyslany przez Virginie (21/10/2016)

Toskania jest pełna niespodzianek. Wybierając się tutaj z pewnością masz jakieś wyobrażenie, oparte na opowieściach znajomych, zdjęciach, filmach czy literaturze, ale na miejscu przekonasz się, że oferuje mnóstwo nieoczywistych atrakcji.

Jeśli będziesz mieć wystarczająco dużo czasu, by odwiedzić różne części Toskanii, zachwycisz się jej geograficzną i kulturową różnorodnością. Zmieniają się krajobrazy - od nadmorskich plaż, przez łagodne wzgórza, aż po prawdziwe góry na północy. Zmienia się także architektura, kuchnia, tempo życia. Tyle jest tutaj do odkrycia! Oto kilka ciekawych i zaskakujących faktów o Toskanii:

1. W Toskanii można jeździć na nartach
Toskania kojarzy się z łagodnymi wzgórzami pokrytymi winnicami i rzędami cyprysów. Tymczasem jest tutaj 8 ośrodków narciarskich, 96 km tras oraz 42 wyciągi! Przy wjeździe w niektóre rejony zimą trzeba mieć obowiązkowo łańcuchy śnieżne, a granice dróg wyznaczają wysokie tyczki wystające spod śniegu.

2. W Toskanii można uzyskać dyplom z enologii
Na uniwersytecie w Sienie znajduje się jedyny tego typu wydział w całych Włoszech. Studia obejmują wiedzę o wszelkich aspektach związanych z winem i jego powstawaniem, za wyjątkiem samych czynności związanych z uprawą, czym zajmują się inne szkoły.


3. Księżycowe krajobrazy Crete Senesi
Poniżej Sieny znajduje się niezwykły obszar rolniczy zwany „Crete Senesi”, czyli dosłownie tłumacząc „sieneńska glina”. Są to nagie, strome piaszczyste wzgórza, wyglądające zupełnie jak księżyc lub obszar innej planety. Porozrzucane pomiędzy szarymi pagórkami domy na wzgórzach tworzą malowniczy obraz, chętnie uwieczniany na zdjęciach i pocztówkach.

4. W Toskanii jest 7 miejsc z listy UNESCO
Sama Toskania może poszczycić się większą liczbą miejsc wpisanych na listę dziedzictwa UNESCO niż wiele państw. Na liście są m.in. Pienza, San Gimignano, Siena i Florencja, która została wpisana jako pierwsza wśród miejsc z Toskanii.

5. Autor Pinokia pochodził z Florencji
Wszyscy pamiętamy z dziecięcych lat opowieść o Pinokiu oraz filmy na jej podstawie. Urodzony w 1826 Carlo Collodi, autor opowieści o Pinokiu, naprawdę nazywał się Lorenzini, a  pseudonim Collodi, którego używał od 1856, pochodzi od miasteczka w Toskanii, w którym urodziła się jego matka. Dziś znajduje się tam znany park rozrywki dla dzieci.


6. Krzywa wieża w Pizie nie jest jedyna
Ikona Toskanii albo i całej Italii, słynna krzywa wieża w Pizie nie jest jedyną krzywą wieżą w mieście. Oprócz niej są jeszcze dwie przy kościołach San Michele Degli Scalzi oraz San Nicola. Wszystko przez niestabilny, podmokły grunt, na jakim miasto powstało.


7. Młodzież pijącą wino

Podejście do alkoholu we Włoszech jest luźniejsze niż w większości krajów – zdarza się, że dzieci i młodzież do posiłków dostają wino, najczęściej zmieszane z wodą. Aby samodzielnie zamówić alkohol, np. w barze, trzeba mieć ukończone 16 lat. 
Czytaj więcej

6 powodów aby wynająć prywatnego kucharza

piątek, 14 października 2016

6 powodów aby wynająć prywatnego kucharza


Wyslany przez TRuth (14/10/2016)

Spędzając wakacje w Toskanii warto wynająć prywatnego szefa kuchni. To świetny pomysł na spędzenie wyjątkowego wieczoru i poznanie autentycznej lokalnej kuchni.

Współpracujemy z gronem sprawdzonych prywatnych kucharzy z całej Toskanii i okolic. Wysoką jakość ich usług potwierdzają pozytywne komentarze od wielu zadowolonych klientów. Dania są przygotowywane na indywidualne zamówienie, przy uwzględnieniu ewentualnych alergii lub wymogów dietetycznych. Oto 6 powodów, dla których warto zamówić kucharza do willi:


1. Poznaj lokalną kuchnię
Można wybrać się do restauracji, by spróbować tutejszych specjałów, ale nie będzie to porównywalne z daniami przygotowanymi na miejscu, przez Twojego osobistego kucharza, wychowanego w lokalnej tradycji kulinarnej. Zamawiając kucharza do domu wiesz, kto dania przygotowuje i że robi to osobiście.

2. Zobacz, jak dania są przygotowywane
Wizyta kucharza to okazja, by z bliska zobaczyć profesjonalnego kucharza przy pracy i poznać tajniki serwowanych dań. Niektóre potrawy powstają w całości na miejscu, inne wymagają wcześniejszego przygotowania, ale o wszystkich kucharz chętnie opowie i kto wie, może zdradzi tajniki swoich przepisów. To wyjątkowe przeżycie, którego nie doświadczysz w zwykłej restauracji.


3. Uczcij specjalną okazję
Podczas wakacji w Toskanii będzie jakaś specjalna okazja? Urodziny, rocznica ślubu? A może zaręczyny..? Kucharz dostosuje się do sytuacji – przygotuje i poda wykwintną kolację dla dwojga, ale w razie potrzeby poradzi sobie również z obsługą większej imprezy i pojawi się z pomocnikami.

4. Odpocznij przy kolacji po wyczerpującym dniu
Chcesz, żeby kolacja czekała na Ciebie pierwszego dnia, kiedy przyjedziesz do willi? A może chcesz, aby była miłym zwieńczeniem długiego dnia wypełnionego zwiedzaniem?
Zamów kucharza i zrelaksuj się – zajmie się za Ciebie wszystkim – od zakupu składników po sprzątnięcie kuchni.

5. Niezapomniane przeżycie
Kolacja przygotowana i pięknie podana prez włoskiego szefa kuchni w toskańskiej willi, na świeżym powietrzu, to przeżycie jedyne w swoim rodzaju. Zrób niespodziankę bliskim, niech to będzie niezapomniany wieczór.


6. Pozwól sobie na to małe szaleństwo
Kolacja podana w domu nie będzie kosztowała wiele więcej niż wizyta w dobrej restauracji. Pamiętaj, że menu jest indywidualnie ustalane i do wyboru jest wiele opcji – od nieskomplikowanych, lokalnych potraw, po wykwintne dania.
Wakacje w toskańskiej willi to dobry moment na takie małe szaleństwo!

Chcesz zamówić osobistego kucharza i poznać szczegóły? Kliknij tutaj i zobacz listę kucharzy, z którymi współpracujemy.
Czytaj więcej

Czego nowego można się nauczyć podczas wakacji w Toskanii?

piątek, 7 października 2016

Czego nowego można się nauczyć podczas wakacji w Toskanii?


Wyjazd do Toskanii, poza wypoczynkiem, może być też okazją do zdobycia nowych umiejętności, którymi będzie można zabłysnąć po powrocie. Żeby się długo nie zastanawiać – na przykład profesjonalnym degustowaniem i podawaniem wina. Gdzie się tego nauczyć, jak nie u źródła?

Takich pomysłów mamy więcej. Niektóre możecie zrealizować sami, inne będą wymagały zapisania się na kurs albo skorzystania z pomocy specjalistów.

Jedno wiemy na pewno – dzięki nim Wasze wakacje będą niezapomniane!

Nauka Włoskiego
Można oczywiście się na kurs włoskiego dla cudzoziemców (najbardziej znane szkoły są w Sienie i Perugii), ale zapewne mało kto będzie mógł sobie na to czasowo, no i co tu ukrywać - finansowo, pozwolić. Można jednak skorzystać z kilku podstawowych lekcji oferowanych przez szkoły językowe w największych miastach, na przykład we Florencji.

Lekcją samych podstaw będzie wizyta w restauracji, sklepie czy na targowisku, gwarantujemy, że podstawowe zwroty, nazwy produktów i liczebniki złapiecie w lot.


Degustacja i podawanie wina
Doskonałych toskańskich win można spróbować w restauracjach lub w licznych enotekach, ale nic nie zastąpi wizyty bezpośrednio w miejscu, gdzie wino powstaje. Niektóre winnice są do tego dobrze przygotowane, mają specjalne sale degustacyjne, przeszkolonych pracowników, którzy oprowadzają po piwnicach i wyjaśniają tajniki produkcji. W mniejszych winnicach możemy liczyć na bardziej spontaniczne przyjęcie i  nieformalną rozmowę z właścicielem. Jeśli jednak chcecie się dowiedzieć czego więcej o winie w sposób bardziej uporządkowany i usystematyzowany, warto zapisać się na kurs lub zorganizowaną wycieczkę z przewodnikiem. Można także zorganizować taka lekcję oraz degustację wina bezpośrednio w wynajętej willi. Dowiecie się o winiarskiej historii Toskanii, ze szczególnym uwzględnieniem regionu Chianti, o tradycyjnych i przywiezionych z innych krajów szczepach winorośli, o rodzajach i kategoriach tworzonych z nich win, wreszcie o tym jak próbować wino i zestawiać je odpowiednio z potrawami. Czy nie brzmi to zachęcająco?


Jazda konna
Jeśli zamieszkacie w domu wiejskim, na pewno w najbliższej okolicy znajdzie się jakaś stadnina, gdzie będzie można umówić się na jazdę konną, także pod okiem instruktora. Przejażdżka pośród winnic będzie wyjątkowym przeżyciem! 

Jak przyrządzić włoskie potrawy
Toskania słynie ze swoich win, ale i smacznej kuchni. Jeśli chcecie zdobyć trochę nowych doświadczeń, nauczyć się łączenia smaków, wykorzystywania różnych składników, zapiszcie się na lekcje gotowania w jednej ze szkół lub u jednego z szefów kuchni w miejscowej restauracji. 


Fotografowanie
Kolejna umiejętność, o której chciałoby się rzec: gdzie, jak nie tu! Toskańskie krajobrazy, ludzie, architektura, wydarzenia – tematów jest co niemiara. Jeśli chcecie się podszkolić, skorzystajcie z lekcji fotografii pod okiem lokalnych artystów.



Czytaj więcej
Kontakt

Dlaczego To Toskania?

  1. 1) Ponad 750 domów w Toskanii
  2. 2) Gwarancja najlepszej ceny!
  3. 3) Pełna ochrona danych
  4. 4) Sami sprawdzamy i opisujemy każdy dom
  5. 5) Dobrze znamy Toskanię

odwiedzić witrynę internetową

Podziel się