Toskańskie specjały

piątek, 24 lutego 2017

Toskańskie specjały, których musicie spróbować


Wyslany przez Sonia (24/02/2017)

Jak wynika z badań prowadzonych przez lokalne organizacje turystyczne, kulinaria to jeden z powodów odwiedzin w Toskanii. Gołym okiem widać, że  turystyka kulinarna kwitnie. Winnice zapraszają na degustacje, można uczestniczyć w winobraniu, tłoczeniu oliwy, produkcji sera lub lodów. Organizowane są spacery lub wycieczki tematyczne, podczas których przewodnicy z lokalnych stowarzyszeń (jak na przykład Consorzio Agrario di Siena) opowiadają o dziedzictwie kulturalnym i kulinarnym regionu i prowadzą do wybranych miejsc, gdzie można spotkać się z producentami lub kucharzami. Nie brakuje restauracji, które specjalizują się w tradycyjnej, regionalnej kuchni lub inspirują się nią tworząc nowe dania.   

Oto lista lokalnych specjałów, które warto spróbować i zabrać do domu.


Oliwa
Rzut oka na toskański krajobraz wystarcza, by domyślić się, że dwóch rzeczy jest tu pod dostatkiem: wina i oliwy. Oliwa może nie jest tak słynna jak wino, ale od razu przekonacie sie, że smakuje zupełnie inaczej, niż jej dostępny w polskich marketach odpowiednik. Oliwki zbiera się (a właściwie strząsa) późną jesienią na rozpięte pod drzewami płachty materiału lub siatki, najczęściej ręcznie. Oliwki, które samy spadły na ziemię oraz te, które sczerniały nie dadzą dobrej jakościowo oliwy. Co ciekawe nie ma osobnego gatunku czarnych oliwek. Oliwki zebrane przed osiągnięciem dojrzałości pozostają zielone, a te, którym pozwoli się dojrzeć – naturalnie czernieją. Świeżo tłoczona oliwa jest zatem dostępna jedynie w październiku i listopadzie. Ma intensywny, gorzko-pikantny smak i jest jaskrawo zielona. Z czasem łagodnieje i zmienia kolor na bardziej żółty, czyli... oliwkowy ;)


Wino
O toskańskim winie słyszał każdy. Czerwone, wytrawne chianti to doskonały towarzysz tutejszej kuchni. Jeśli będziecie szukali czegoś specjalnego, wybierzcie wina danego producenta oznaczone jako riserva lub gran selezione (przygotowywane z wyselekcjonowanych winogron, dłużej starzone, niektórzy je robią tylko w dobrych rocznikach). Sięgając po coś innego niż chianti, spróbujcie słynnych win z południa Toskanii - Brunello di Montalcino lub Vino Nobile di Montepulciano oraz specjalnych win wymykających się wszelkim kategoriom zwanych supertoskanami. Przy ich produkcji nie jest wymagane zachowanie regionalnych reguł i wykorzystanie typowych toskańskich szczepów, nie dziwcie się zatem, że ich podstawą będzie np. tzw. mieszanka bordoska (cabertet sauvignon i merlot). Wina białe nie są tutaj tak wybitne, jak czerwone, ale będąc w okolicach San Gimignano spróbujcie odmiany Vernaccia. Ciekawostką są wina musujące, produkowane w zaledwie kilku miejscach. Wybitne są wina deserowe zwane Vin Santo, starzone w niewielkich beczkach zazwyczaj przez 5-6 lat.
Tutejsi winiarze chętnie zapraszają do siebie na degustacje, najwięksi organizują wycieczki i mają odpowiedni personel oraz zaplecze gastronomiczne, u mniejszych za to można liczyć na bardziej indywidualne traktowanie i ciekawe opowieści.

Ser Pecorino
Jest to ser owczy, czasem z dodatkiem krowiego mleka. Występuje jako świeży lub starzony kilka, kilkanaście miesięcy. Powstaje w dolinie Orcii, w okolicach Pienzy. Doskonale nadaje się jako osobna przekąska, podawana z miodem, dżemem lub orzechami, może być także dodatkiem do sałat czy gorących dań.    


Prosciutto i finocchiona
Toskańska szynka dojrzewająca jest słona, co odróżnia ją od słodkawych szynek z północy Włoch. Toskańczycy twierdzą, że dzięki temu jest idealna do ich chleba bez soli. 
Ciekawy, oryginalny smak ma finocchiona, rodzaj salami z nasionami fenkułu (finocchio), czyli kopru rzymskiego.


Trufle czarne i białe
Trufle czarne (zwane letnimi) są dostępne cały rok i można je długo przechować. Trufle białe są rzadziej spotykane i dużo droższe zbiera się je jesienią i muszą być zjedzone jako świeże. 
Jedne i drugie nadają daniom wyjątkowy, intensywny smak, dodaje się je często do prostych potraw - kawałka mięsa, podanych na różne sposoby jajek czy makaronu.  

Cantucci

Migdałowe, kruche ciastka w połączeniu ze słodkim winem Vin Santo są popularnym deserem. Nadają się także doskonale do porannej kawy. Co ważne, dacie radę je później zrobić w domu. Przepis znajdziecie tutaj
Czytaj więcej

Zakupy w Toskanii

piątek, 17 lutego 2017

Zakupy w Toskanii 

Wyslany przez  Dympna (17/02/2017)

Świetne wina i pyszna kuchnia, pocztówkowe krajobrazy, architektura i sztuka – wiadomo, po to przyjeżdża się do Toskanii. Ale czy warto 1-2 dni z wakacyjnego urlopu poświęcić na zakupy?


Lokalne sklepiki
Wiadomo, lokalność i oryginalność jest w cenie. W Toskanii można liczyć zarówno na doskonałe, charakterystyczne dla danego miejsca produkty spożywcze jak i produkty rzemieślnicze – galanterię skórzaną, biżuterię, antyki, ubrania.

Wina to temat na całą książkę, a nie jeden akapit, ale trzeba zauważyć, że oprócz słynnych czerwonych wytrawnych win Chianti warto z wakacji przywieźć białe wina z okolic San Gimignano ze szczepu Vernacchia, deserowe Vin Santo, długowieczne Brunello di Montalcino czy autorskie, drogie Supertoskany. Najlepsze sery Pecorino produkuje się w okolicach Pienzy, trufle zbiera się w okolicach San Miniato. Siena słynie z deseru panforte, w Prato produkuje się kruche ciasteczka z migdałami – cantucci. Galanterię skórzaną kupimy we Florencji, w Arezzo antyki, Volterra słynie z alabastru i etruskiej biżuterii, Pietrasanta z galerii sztuki i artystycznych ubrań. Jeżdżąc palcem po mapie można tak wymieniać w nieskończoność.


Eleganckie butiki i outlety
W centrach dużych miast – Florencji, Sieny czy Aezzo znajdziemy dzielnice handlowe, a w nich kilka ulic z butikami najlepszych marek i najsłynniejszych producentów. Tutaj nie ma co liczyć na okazje cenowe, ale takich nie zabraknie w ekskluzywnych outletach – Prady w Montevarchi i „wielomarkowym” The Mall niedaleko autostrady A1, jakieś 30 km na południe od Florencji. Są także duże outlety z popularnymi markami – warto odwiedzić Valdichiana Outlet Village w okolicach Arezzo, tuż przy A1 oraz Barberino, 30 km na północ od Florencji.  


Targowiska, lokalne święta i festiwale
Będąc w Toskanii warto zapytać miejscowych o dni, kiedy w okolicy odbywają się targi. Listę taką znajdziecie też u nas na stronie. To okazja do niedrogich zakupów, głównie spożywczych, ale można upolować też np. ciekawe ubrania, pamiątki lub biżuterię. 

W Florencji działa słynny Mercato Centrale - Mercato di San Lorenzo , ze znakomitą strefą gastronomiczną (można powiedzieć pierwowzorem warszawskich Koszyków). Na zewnątrz można się zaopatrzyć w pamiątki i wyroby skórzane.


Lokalne ryneczki to najlepsze miejsce na codzienne zakupy warzywno – owocowe, trzeba jednak pamiętać, że często funkcjonują tylko rano, od 7.30 do 13.00.

Więcej informacji o zakupach w Toskanii znajdziecie w naszym przewodniku
Czytaj więcej

4 zachwycające, luksusowe wille

piątek, 10 lutego 2017

4 zachwycające, luksusowe wille. Zarezerwuj jedną z nich na wakacje marzeń!

Wyslany przez Mikolaj (10/02/2017)

Pośród wielu pięknych, zadbanych willi mamy swoich faworytów, naszą wyjątkową kolekcję. Sami odwiedzamy i opisujemy wynajmowane wille, sprawdzamy, czy odpowiadają naszym wysokim standardom, więc nie rzucamy słów na wiatr. Do kategorii "luksusowe" wybraliśmy 38 z 730 oferowanych willi. Każda z nich wyróżnia się czymś szczególnym, choć oczywiście łączy je wspólny mianownik. Jesteście ciekawi, co braliśmy pod uwagę?

·         wille są urządzone ze smakiem, mają wysoki standard wykończenia, widoczna jest dbałość o detale, pomieszczenia są odpowiednio wyposażone, dostępna jest sieć WiFi

·         wille są położone w zadbanych ogrodach z odpowiednią ilością mebli ogrodowych, w pięknej okolicy, a z tarasów rozpościerają się zachwycające widoki

·         przy willach są wysokiej jakości baseny dostępne do wyłącznego użytku gości, otoczone leżakami i parasolami.

Wybraliśmy dla Was 4 luksusowe wille z wyjątkowymi widokami, położone w najlepszych lokalizacjach w Toskanii. Poznajcie je teraz!


1.    Dużo atrakcji, piękne widoki - Il Poggio, Gaiole in Chianti
Wybraliśmy tę willę ze względu na bogate wyposażenie i piękne położenie. Obok willi znajduje się niedawno wybudowany basen z funkcją sztucznej fali, dzięki której  można w nim pływać godzinami pod prąd. Woda jest czyszczona solą, nie chlorem.
Oprócz tego w willi jest jacuzzi, sauna i siłownia, ogromny zadaszony taras z profesjonalnym grillem. Po drugiej stronie drogi jest szkoła gotowania, a w sąsiedniej wiosce dwie winnice z restauracjami. Czy trzeba czegoś więcej? 


2.    Śródziemnomorski czar - Villa Ludovica, Pistoia
Wielka palma przy basenie przypomina, że choć jesteśmy w środku Toskanii, morze jest na wyciągnięcie ręki. W pobliżu jest Pistoia - Włoskie Miasto Kultury 2017 oraz uzdrowisko Montecatini Terme z kolejką wspinającą się na górną część miasta.
Zajrzyjcie do wnętrz willi, zachwycą was jasne, pastelowe kolory i mnóstwo światła.
Nie jesteście jeszcze przekonani - przeczytajcie opinie gości!


3.    Klasyczna kamienna willa - Le Volte, Lecchi in Chianti
Macie szansę zaznać tutaj wszystkiego co najlepsze w Toskanii. Willa znajduje się na terenie malutkiej wioski, której część zajmuje rodzinna winnica z restauracją. Dom jest zbudowany z kamienia i zawiera wszystkie niezbędne udogodnienia. Obok willi powstała niedawno luksusowo urządzona strefa wypoczynku z zachwycającym basenem typu "infinity" oraz dodatkowym domkiem, idealnym do relaksu. Wokół roztaczają się cudowne widoki na winnice i drzewka oliwne.


4.    Luksusowo i ze smakiem - Le Pratola - Gaiole in Chianti
Le Pratola to nie willa jak z magazynu wnętrzarskiego - to naprawdę jest willa z magazynu wnętrzarskiego. Położona na wzgórzu, urządzona ze smakiem i dbałością o najmniejsze detale, wyposażona w basen z zapierającym dech w piersiach widokiem. Jest położona wysoko na wzgórzu, ale do sklepów czy restauracji jest zaledwie kilka minut jazdy.
Co nie bez znaczenia, Le Pratola to dom, w którym chroni się środowisko naturalne: ciepła woda pochodzi z paneli słonecznych, ogrzewanie podłogowe ze spalania drewna, a ogród podlewany jest deszczówką.

Dom zarezerwujecie teraz ze zniżką, a na miejscu będzie czekał poczęstunek. 
Czytaj więcej

Sto sposobów na kawę w Italii

piątek, 3 lutego 2017



Wyslany przez Ruth (03/02/2017)

Zamówienie kawy we Włoszech to tylko z pozoru prosta rzecz. Przygotowaliśmy krótki przewodnik po najpopularniejszych sposobach jej serwowania, choć poniższe zestawienie oczywiście nie wyczerpuje tematu. W typowej kawiarni lub barze zazwyczaj nie ma listy dostępnych rodzajów kawy, więc trzeba zawczasu wiedzieć, co chce się zamówić.  Warto pamiętać, że szybka kawa przy ladzie będzie sporo tańsza niż zamówiona do stolika.

Un caffè –
czyli po naszemu espresso (nie ekspresso ;) Prosząc o „espresso” otrzymacie je, ale miejscowi od razu rozpoznają przyjezdnego, sami używają wyłącznie słowa „caffè”. Zazwyczaj jest serwowana ze szklaneczką wody.
 
Un caffè ristretto –
czyli mocniejsze  espresso (to możliwe?) przygotowane z dwa razy mniejszej ilości wody, podane w malutkiej filiżance. Esencja esencji!

Caffè Doppio –
czyli podwójne  espresso, stawia na nogi! Sprawdźcie puls!


Cappuccino –
czyli espresso z gorącym mlekiem i pianką, ewentualnie z czekoladą lub cynamonem na wierzchu. Mocne cappuccino, przygotowane na bazie podwójnego espresso to „cappuccino con doppio cafe”. Chcecie mniej mleka – zamówcie „cappuccino scuro”. Po włosku „cappuccio” oznacza „kaptur”, a „capuccino” to tyle mały kaptur, kapturek. Jedni uważają, że ma to związek z ubiorem mnichów – kapucynów, inni, że warstwa pianki przykrywająca kawę to taki kapturek.  
Cappuccino to napój przedpołudniowy, zamawiany do śniadania. Czasem o innych porach go nie serwują, a jeśli serwują, to zazwyczaj można się spotkać z drwiącym uśmieszkiem, kiedy zamówimy je do obiadu lub, o zgrozo, do kolacji. Można wtedy usłyszeć: proszę sobie wyobrazić tego pysznego steka, jak jest zalewany gorącym mlekiem… naprawdę mam podać cappuccino?

Caffè latte –
podana w dużym kubku porcja gorącego mleka, bez pianki, z dodatkiem espresso. Ważna uwaga – jeśli poprosimy „latte”, to dostaniemy latte, czyli mleko. Samo mleko.

Latte Macchiato –
dosłownie znaczy „splamione mleko”, przygotowuje się je przez powolne dolewanie po ściance kawy espresso do gorącego mleka, pokrytego warstwą mlecznej piany. Prawidłowo podane ma trzy warstwy: na dole mleko, pośrodku espresso, na górze piana.

Caffè Macchiato –
tym razem na odwrót – „splamiona kawa”.
Espresso z kapką gorącego mleka i pianki. „Dozwolone” przez cały dzień, choć złośliwi i tak powiedzą, że to małe cappuccino.  Występuje w kilku odmianach: z zimnym mlekiem –
macchiato freddo, z sama pianką –
macchiato con schiuma di latte.


Caffè Americano –
espresso z dolaną gorącą wodą, czyli jak dla nas zwykła czarna kawa. Czasem dostajemy osobny imbryczek z gorącą wodą, którą dolewamy według własnego uznania, czasem barman lub barrista sam ją dolewa. Miejscowi rzadko ją zamawiają, to raczej kawa dla cudzoziemców.

Caffè Lungo –
to mocniejsza wersja Caffè Americano lub jak kto woli espresso z nieco większą ilością wody. Czasem trudno uchwycić różnicę ;) 

Un deca –
kawa bez kofeiny. O czym tu mówić ;)

Caffè con panna –
espresso z bitą śmietaną, czasem (oczywiście poza Italią) nazywane cappuccino.

Caffè freddo –
mrożona kawa espresso z kostkami lodu i cukrem, podawana głównie latem. Można zamówić w wersji z shakera jako caffè shakerato, serwowanej w eleganckim szkle.


Caffè corretto –
espresso, do którego dolewana jest grappa (destylat ze skórek i pestek winogron), sambucca (anyżówka), amaretto (likier migdałowy) lub amaro (likier korzenno-ziołowy).

Caffè marocchino –
espresso z mleczną pianką posypaną czekoladą lub kakao, wlane na niewielką porcję gorącej czekolady, podawane w szklanym pucharku. „Marocchino” to Marokańczyk, ale trudno się dopatrzeć jakiegoś bezpośredniego związku.

Caffè affogato –
„affogato” znaczy utopione, w tym wypadku chodzi o waniliowe lody utopione w filiżance kawy. Łatwy sposób na pyszny deser. A skoro mowa o deserach…

Cioccolata calda –
to gorąca czekolada, czasem z różnymi dodatkami – cynamonem, bitą śmietaną lub chilli. O kalorie nie pytajcie…

To oczywiście nie jest pełna lista, w wielu regionach popularne są lokalne specjały przygotowane na bazie kawy, jak choćby Bicerin – tradycyjny ciepły napój pochodzący z Turynu składający się z kawy espresso, czekolady i śmietanki, podawany w małym okrągłym kieliszku.


Można tak wyliczać bardzo długo…
Czytaj więcej
Kontakt

Dlaczego To Toskania?

  1. 1) Ponad 750 domów w Toskanii
  2. 2) Gwarancja najlepszej ceny!
  3. 3) Pełna ochrona danych
  4. 4) Sami sprawdzamy i opisujemy każdy dom
  5. 5) Dobrze znamy Toskanię

odwiedzić witrynę internetową

Podziel się